- Erilaisia kahveja, espresso, cafe au laít, latte, capuccinoa
- Kahvipapujen puruttaminen, koneen putsaaminen, maidon vaahdottaminen
- Tajoilumuodot, tarjoilulinjastosta ja buffetpöydästä ja niiden eroista, linjaston lämpötilat, tarjoilu ja laitteista
Espresson valmistus: Jauha pavut juuri ennen käyttöä, ja vain tarpeen mukaan kahvin oikea jauhatusaste on espresson valmistuksessa rakaisevan tärkeä, sillä se määrää suodatusajan ja sen, kuinka paljon kahvista irtoaa aromiaineita. Valitse oikea sovitin gruppo-kahvaan. 16g/2annosta 8/annos tai pod/annos. Täytä kahva kokonaan ja tasoita espressojauhe tasaiseksi. Paina tampperilla uudestaan 20kg:n voimalla. Älä nosta tampperia välillä. Tarkista että espressokupit ovat kuumia, ennen kuin valmistat juoman. Kiinnitä kahva huolellisesti laitteeseen. Aseta lämmin espressokuppi kahvan alle ja paina espresso painiketta. Valmin espresson koko on 3cl (30ml) Valmistusajan tulee kestää 20-30sekuntia jotta juoman maku ja rakenne olisivat kohdallaan. 2-3mm paksu crema. Tarjoile heti! Varo: Koneen teräsosat kuumia varsinkin piippu.
Cappuccino
Klassinen cappuccino määritellään mm. seuraavasti: 150-180 ml kahvijuoma espressosta, höyrytetystä maidosta ja maitovaahdosta. Osien suhde on siis 1:1:1. Takavuosina juoman päälle ripoteltiin kaakaojauhetta - cappuccino on tarinan mukaan saanut nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta hupusta. Nykyään cappuccinon päälle ei yleensä ripotella mitään, vaan ruskea ilme syntyy latte art -tyylillä valmistaen.
-Kahvikoneen osien nimiä:Kahva, Sovitin, (Pesusovitin), tampperi.
-Lisää astioiden nimiä:
-Valumisajasta: Liian nopea-> vaisu ja laimea kahvi -> jauha pavut hienommiksi, Liian hidas valumisaika-> karvas ja pistävä kahvi-> jauha pavut karkeammaksi.
Ruokailuvälineitä: Jälkiruokavälineet, alkuruokavälineet, pääruokavälineet, kalavälineet, pihvivälineet.
Viinilaseja: Kuohuviinilasi, punaviinilasi, valkoviinilasi, yleislasi, väkeväviini lasi.
Laseja: Aromilasi, cocktaillasi, olutlasi, grogilasi, on the rocks-lasi.
Lautaset: Alku- ja jälkiruokalautanen, keittolautanen, pääruokalautanen, leipälautanen, salaattilautanen.
Ruokailutilan kunnostamiseen liittyviä tehtäviä ovat: Puhtaanapito, asiakaspöytien ja tuolien järjestäminen, liinoitus, astioiden valitseminen, varaaminen, kiillottaminen ja kattaminen, itsepalvelulinjaston tai noutopöydän kunnostaminen ja somistaminen, yleisvaikutelman tarkastaminen.
Peruskattaus, pöytiin voidaan kattaa peruskate, johon kuuluvat alkuruoka-, pääruoka- ja jälkiruokavälineet, leipälautanen ja voiveitsi, juomalasit ja lautasliina. Kattamisessa auttaa piirretty tai apupöydälle rakennettu ateriakokonaisuuden mallikate. Ruokavälineet voidaan asettaa pöytiin myös erillisiin koreihin tai astioihin, joista asiakkaat ottavat ne itse. Nämä ruokailuvälineet kiillotetaan myös. Kattamislautaseksi varataan riittävän suuri lautanen, tarjoiluliina taitetaan taskuksi lautaselle, kiillotetut ruokailuvälineet asetetaan järjestykseen lautaselle.
Kattamisen vaiheet peruskatteessa:
1. Katteen leveyden määrittäminen pää- ja alkuruokavälineillä, välineet asetetaan katteeseen n. kahden senttimetrin päähän pöydän reunasta. Aluksi apuna voi käyttää pääruokalautasta, jotta katteesta tulee riittävän leveä, haarukat ovat vasemmalla ja veitset oikealla puolella katetta, veitset asetetaan aina teräpuoli lautaseen päin, jos alkuruokana tarjotaan keittoa, lusikka asetetaan katteen oikealle puolelle
2. Katteen syvyyden määrittäminen jälkiruokavälineillä
Jälkiruokahaarukka ja -lusikka asetetaan keskelle ylös niin, että lusikka on haarukan yläpuolella. Jälkiruokavälineet määrittävät katteen syvyyden.
3. Leipälautasen ja voiveitsen asettaminen katteeseen
Leipälautanen ja voiveitsi asetetaan haarukoiden viereen katteen vasemmalla puolella.
4. Lasien asettaminen katteeseen
Lasit voidaan asettaa katteeseen suoraan jonoon, viistosti alaspäin tai ryhmäksi. Lasien paikka on aina kuitenkin katteen keskiviivan oikealle puolelle. Samaan aikaan katetaan yleensä vain kolme juomalasia, ettei katteesta tule liian ahdas. Vesilasi asetetaan äärimmäiseksi oikealle ja muut lasit ruokailun mukaisessa järjestyksessä ulkoa sisälle päin. Pääruoan lasi on aina katteen keskiviivan oikealla puolella.
5. Lautasliinan asettaminen katteeseen
Lautasliina asetetaan katteeseen viimeisenä. Se voidaan asettaa joko keskelle katetta, leipälautasen päälle tai haarukoiden yläpuolelle.
6. Katteen viimeistely
Viimeisenä pöytään asetetaan mausteikot ja mahdolliset somisteet. Lopuksi tarkistetaan vielä, että kaikki on kohdallaan eikä mitään puutu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti